Българско военно чудо: Одринската епопея

Българско военно чудо: Одринската епопея

» Документалната поредица „Българско военно чудо" е съвместен проект на сдружение „Българска история" и на ЗАД „Армеец", който пресъздава най-големите постижения на българската армия в периода петте войни след Освобождението на България. Целта на поредицата е да напoмни за огромната сила, която българският народ притежава, когато е обединен, като едновременно с това направи тези исторически епизоди интересни за широката публика.

» В четвъртия епизод от поредицата ви представяме една от най-славните битки на Българската армия, увенчала се с успех – тази за превземането на Одрин. Значението ѝ е оценено от Българското командване още в началото на Балканската война, тъй като градът е най-важният комуникационен възел на Османската империя в Източна Тракия, който контролира единствената жп линия от и за България. От съдбата на Одрин зависи развръзката във военния конфликт. Задачата пред българите обаче не е никак лека. Крепостта започва усилено да се модернизира още от 1911 година под ръководството на германски офицери. Резултатите от това формира мнението сред щабовете на Великите сили, че Одрин е непревземаема крепост. Никой не очаква българския трибагреник да бъде развят над Селим джамия, включително и Българското главно командване. Въпреки всички опасности и съмнения, генерал Георги Вазов взима нещата в свои ръце и на свой риск заповядва превземане на крепостта. Този негов риск записва със златни букви великата Одринска епопея в страниците на българската бойна слава.

Приятно гледане!

» Филмите от поредицата разполагат както с английски субтитри, така и с български за сънародниците ни с увреден слух. Желаем ви приятно гледане!

⏩ Плейлист "Българско военно чудо": https://www.youtube.com/playlist?list=PLHgrQVr5oqugFv-dHj2F7yX5YcLrlC7OA

✔ Подкрепи ни в Patreon: https://www.patreon.com/bulgarianhistory/
✔ Сайт "Българска история": https://bulgarianhistory.org/
✔ Магазин "Българска история": https://bulgarianhistory.shop/
✔ Страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/bulgarian.history1/
✔ Намерете ни и в Инстаграм: https://www.instagram.com/bulgarianhistory/

#Animated #History #Balkans


Channel: Българска история
Tags: Одрин, одринска, крепост, балканска война, рат, Adrianople, Edirne, 1912, 1913, Balkan, War, siege, of, fall, Българска, армия, военно, чудо, българско, история, сдружение, родина, гордост, героизъм, георги вазов, герой, турция, Османска империя, Владимир Станев, Росен Ненов, Мартин Стаматов, bulgaria, army, victory, artillery, щурм, Шукри паша, Ottoman Empire, bulgarian, history, vazov, Serbia,