Истината за Македония - интервю с Ванчо Михайлов

Истината за Македония - интервю с Ванчо Михайлов

В това видео можете да видите откъс от програма Всяка Неделя, излъчен на 04.11.2012 по Нова телевизия.

Видеото съдържа единственото телевизионно интервю, правено някога с Ванче Михайлов, проведено в Рим на 23.05.1990 г.

Иван Михайлов Гаврилов, известен като Ванчо и Ванче Михайлов, както и с псевдонима Радко, е български революционер, деец на българското национално-освободително движение в Македония, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение.

Сега, когато най-после се говори по-ясно за Македония и отношенията на България със Скопие изобщо, интервюто с Иван (Ванче) Михайлов звучи стряскащо навременно. Гледайки това интервю, ще разберете как Ванче Михайлов удря един истински плесник по скопските първенци и учени, понеже той е тяхно божество, но за разлика от тях, той казва истината каквато е.

Иван Михайлов поема ръководството на ВМРО в труден за организацията, и за българското национално-освободително дело в Македония, момент. На практика той превежда организацията в периода между двете световни войни, провеждайки на практика българска национална политика в Македония. Ето как характеризират личността и дейността на Михайлов, американската и английска преса през този период:
„ ... Той е вдъхнал нов живот в революционната организация и неговото име е станало прочуто из цяла Югоизточна Европа. Той е станал една легенда. "

И при Иван Михайлов, идеята за "Независима Македония" е водеща политическа цел. По негово време Пиринска Македония е превърната във фактически автономна област. Едва след преврата на военните през 1934 г. държавната власт е възстановена там напълно. Най-точно междувоенната автономистка позиция е изяснена в подготвения от Иван Михайлов материал, озаглавен "Защо се борим за независима Македония?" Там недвусмислено е показано, че ВМРО запазва традиционната автономистка формула като средство за решаване на македонския въпрос. Отхвърлени са обвиненията за ненавременно издигане на лозунга "Независима Македония". Ясен е и отговорът и на поставения от опонентите на ВМРО въпрос -- "Македонците отделна народност ли са, та не искат да останат в границите на днес съществуващите балкански държави?" Становището за независима Македония няма антибългарска насоченост, защото "не съществува отделна македонска националност, македонските славяни са българи и част от духовното цяло на българската нация, а македонският народ е географско и политическо понятие. С него се определя населението, което ще обгръща бъдещата македонска държава".


Channel: kissmyasthma999