Георгиевски: От ВМРО-ДПМНЕ се обявяваха за македонски българи

Георгиевски: От ВМРО-ДПМНЕ се обявяваха за македонски българи

Не разбирам защо в Македония е проблем да заявиш свободно своята етническа принадлежност. Познавам високопоставени лица от управляващата ВМРО-ДПМНЕ, които пред мен са се декларирали като македонски българи, а сега казват, че са антични македонци. Това заяви лидерът на ВМРО - Народна партия и бивш министър-председател на Република Македония Любчо Георгиевски в интервю за „Патот кон“ по телевизия Алсат-М на 15 декември 2014 г.
Поводът за думите му бе решението на Бранислав Синадоновски, един от основателите на ВМРО-ДПМНЕ, който наскоро обяви, че е православен албанец.
Георгиевски допълни, че преди време никой не е агитирал тези хора да се определят като македонски българи, а това е било тяхно желание.
От какво се плашат сега да кажат, че са македонски българи, при положение, че в миналото никой не им казвал да правят това. Има ли механизъм в страната, който забранява на определени етнически общности свободно да изкажат своята националност, запита още бившият премиер.
В предаването Любчо Георгиевски каза още, че в Македония не се казват точни цифри за това какъв процент от населението са етнически албанци.


Channel: BMPO1893
Tags: ВМРО, VMRO, 2014, Любчо Георгиевски, Македония, Репиблука Македония, македонски българи, ВМРО-ДПМНЕ,